Huawei smartphone? Geen paniek!

18 juni 2019

Je hebt ongetwijfeld al gehoord dat er een probleem is tussen Google en Huawei. Het is te zeggen, tussen de Amerikaanse overheid en Huawei. Die vreest dat het Chinese bedrijf hun smartphones gebruikt om te spioneren. Daarom verbieden ze Amerikaanse bedrijven om handel te drijven met Huawei zonder toestemming van de Amerikaanse autoriteiten. Aangezien Google een Amerikaans bedrijf is, gelden de regels ook voor hen.

Voor Huawei betekent het dat ze niet langer kunnen gebruikmaken van het Android-besturingssysteem. Of toch niet in zijn huidige vorm. Het kan nog steeds Android smartphones blijven maken, maar dan in een vereenvoudigde Android-variant zonder populaire Google apps zoals YouTube, Google Maps, Gmail en de Google Play Store om apps te downloaden. Deze onderdelen zijn enkel toegankelijk met een Google-licentie en dat is dus waar het schoentje wringt.

De Chinezen werken ondertussen aan een eigen besturingssysteem. Dat was al langer het geval, maar zou nu versneld kunnen worden. Huawei benadrukt wel dat dit een plan B is en dat ze het liefst blijven werken met de huidige systemen.

Ook Google is allesbehalve blij met deze recente ontwikkelingen en onderhandelt nu met de overheid om een oplossing te vinden. Ze halen alvast een nationaal veiligheidsrisico aan als argument. Zowel het vereenvoudigde Android-besturingssysteem als het eigen Huawei-besturingssysteem zou veel makkelijker gehackt kunnen worden.

Voor alle duidelijkheid, voor wie nu een Huawei-toestel heeft, is er geen enkel probleem. Maar het kan wel verregaande gevolgen hebben voor nieuwe toestellen. Met de nadruk op kan, want er is nog veel onduidelijkheid. Misschien komt er ook wel helemaal niks van in huis. De boycot gaat in eind augustus, we wachten dus nog even af naar de ontwikkelingen in de handelsoorlog tussen beide landen.

Anker

[]

Wat kan je zelf doen?

Ben je er toch niet gerust in? Huawei benadrukt dat er geen enkel probleem is voor huidige toestellen. Volg de 4 stappen hieronder voor een zorgeloos gebruik.

Anker

[]

Huawei garanties 1
Huawei garanties 2
Anker

[]

Wat belooft Huawei?

  • Alle Huawei toestellen, zowel smartphones, tablets als laptops, blijven Android updates ontvangen.
  • Huawei-gebruikers blijven toegang krijgen tot alle apps, zoals dat voordien het geval was.
  • De apparaten blijven gedekt door de fabrieksgarantie, je blijft dus dezelfde service genieten.
  • De meest recente Huawei-toestellen zullen toegang hebben tot Android Q, de nieuwste versie van het Android besturingssysteem.
Anker

[]

Huawei answers 1
Anker

[]

Huawei answers 2
Anker

[]

Nog meer vragen? Je vindt het antwoord op de meest gestelde vragen hieronder!

Anker

[]

Blijven de Huawei toestellen software en beveiligingsupdates ontvangen?

Ja, Huawei voorziet software en beveiligingsupdates om alle Huawei toestellen veilig en up-to-date te houden.

Anker

[]

Zal er iets veranderen op mijn smartphone?

Nee, Huawei blijft nauwgezet samenwerken met hun partners om zijn klanten steeds de best mogelijke ervaring te bezorgen. Android zal niet automatisch van je Huawei smartphone verwijderd worden.

Anker

[]

Kunnen Huawei gebruikers apps zoals Whatsapp, Facebook en Instagram blijven downloaden?

Ja, je zal de apps kunnen blijven downloaden zoals gewoonlijk.

Anker

[]

Kan ik Windows blijven gebruiken op mijn Huawei laptop?

Ja, laptops met Microsoft software zullen ondersteund en geüpdatet worden.

Anker

[]

Blijf ik toegang krijgen tot de Android Services en de Google Apps als ik mijn apparaat reset?

Ja, je kunt de Android Services en Google Apps blijven downloaden, zelfs als je je apparaat reset naar de fabrieksinstellingen.

Anker

[]

Heb ik nog steeds recht op dezelfde garantie?

Ja, Huawei blijft dezelfde service bieden als tevoren.

Anker

[]

Verandert er iets aan de werking van mijn Huawei toestel?

Nee, je Huawei toestel zal op dezelfde manier blijven werken.

Anker

[]

Zal Huawei smartphones blijven verkopen?

Ja, Huawei blijft smartphones verkopen en investeren in onderzoek en ontwikkeling om toonaangevende innovatie en de best mogelijke smartphonebeleving te bieden.

Anker

[]

Zullen de P30 en de P30 Pro toegang krijgen tot Android Q?

Ja, wanneer Android Q wordt uitgebracht door Google zullen de P30 en P30 Pro, maar ook onder andere de Mate 20 en Mate 20 Pro en de P20 en P20 Pro toegang krijgen tot Android Q.

Anker

[]